Another agency, Same client.

Screen Shot 2015-12-07 at 07.55.08

Elk jaar organiseert Amnesty International Vlaanderen een Schrijfmarathon. Een internationale actie waarbij letterlijk miljoenen brieven geschreven worden. Die oefenen niet alleen druk uit op regimes die de mensenrechten schenden, maar geven ook hoop aan de slachtoffers van die schendingen zelf en hun families. En soms komen ze zelfs vrij…

Zo ook Ales Bialiatski uit Wit-Rusland: deze mensenrechtenactivist werd in 2011 veroordeeld tot 4,5 jaar cel om op die manier zijn mensenrechtenwerk te dwarsbomen. Maar hij kwam in juni 2014 door toenemende internationale druk en tienduizenden brieven van Amnesty-activisten vroeger vrij. Hij kreeg vele internationale erkenningen en werd in 2012 zelfs genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Vorig jaar kwam Ales nog naar België om zijn briefschrijvers persoonlijk te bedanken. Dit jaar zien we hem in een reeks korte spotjes in z’n thuisstad Minsk terwijl hij allerlei dagdagelijkse dingen doet: een krant lezen, klusjes opknappen,… Allerlei dingen die de mensen die Amnesty International in Vlaanderen centraal zet tijdens de Schrijfmarathon (nog) niet mogen beleven. Dankzij de Schrijfmarathon komt daar hopelijk verandering in.

Er werd ook een website ontwikkeld waar je actie kan ondernemen voor deze mensen die onrecht zijn aangedaan. Je kan er brieven schrijven, de petities ondertekenen en meer. De actie wordt afgetrapt op 5 december in de Karel De Grote-Hogeschool aan de Groenplaats in Antwerpen. Tussen het schrijven door staat er heel wat gratis entertainment op het programma dat aan elkaar gepraat wordt door presentatoren Erika Van Tielen en Tom Kestens.

www.schrijfmarathon.be

De casemovie komt er aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *