Eat this Theo Francken #amnesty

 

Bron: HLN – 17 november 2016

 

Het kabinet van staatsecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op de Brusselse Wetstraat heeft zich donderdag even in oorlogsgebied bevonden. De mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en CIRÉ projecteerden animatiebeelden van bommenregens en zinkende boten op de gevel van het kabinet.

 

Met de guerilla-actie, die slechts een tiental minuten duurde, willen de mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties de regering aanmanen om werk te maken van een veilige toekomst voor mensen die op de vlucht zijn en zich in een levensbedreigende situatie bevinden.

 

“We hebben de laatste twee weken een lange discussie gezien over het toekennen of weigeren van humanitaire visa. We vragen om te stoppen met een gunstenbeleid en over te gaan naar een duidelijk beleid met duidelijke criteria die mensen een uitweg bieden uit situaties die zij echt moeten ontvluchten. Er bestaat geen veilige en legale manier om te vluchten”, zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingwerk Vlaanderen.

 

Het probleem is van Europese aard, want in alle Europese landen ontbreekt een duidelijk beleid. Toch zal een Europees samenspel nodig zijn en de organisaties hopen dat België hierin een voortrekkersrol zal spelen.

 

De actie op de Brusselse Wetstraat verliep zonder incidenten en heel wat kijklustigen bleven stilstaan om naar de animatiebeelden te kijken. “Het is een geslaagde actie, want de beelden zijn heel zichtbaar. We staan hier ook op een piekuur, dus heel veel mensen hebben het gezien”, zegt Vandycke.

 

ECD: Sam De Win

Credits: Olivier Verhellen, Pieter Bollen, Studio Sazza (www.sazza.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *